Jak zamieszkać w Kanadzie?

Według wielu opinii Kanada jest jednym z najlepszych miejsc do życia. Jednak emigracja do niej jest niełatwą i czasochłonną sprawą. Nie da się tak po prostu pewnego dnia spakować walizek i kupić bilet na samolot. Aby zamieszkać w tym pięknym kraju należy dopełnić szeregu formalności. Chcesz wiedzieć jakich? Przeczytaj nasz artykuł!

Dlaczego warto zamieszkać w Kanadzie?

Bo to najlepszy kraj do życia. Przynajmniej według rankingów, w których Kanada od lat zajmuje zaszczytne pierwsze miejsce. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na bezpieczeństwo. Kanada od lat zaliczana jest do najbezpieczniejszych krajów na świecie. Kolejną kwestią jest system opieki zdrowotnej, który obejmuje specjalistyczną i profesjonalną opieką medyczną wszystkich, bez względu na wysokość zarobków.

W świetnym stanie jest również edukacja, która stoi na naprawdę wysokim poziomie. Poza tym Kanada to jeden z najbardziej tolerancyjnych krajów na świecie. Kanadyjczycy są dumni ze swojej wieloetniczności i ciepło witają imigrantów, szczególnie tych utalentowanych
i posiadających wymagane umiejętności.

W ramach jakich programów można uzyskać zgodę na pobyt stały?

Mimo tego, że Kanada to kraj przyjazny i otwarty na inne narodowości, emigracja do niej wcale nie jest taką prostą sprawą. Przynajmniej z perspektywy Polaka. Aby załatwić wszystkie formalności trzeba poświęcić dużo czasu i energii. Zanim jednak zajmiesz się nimi, musisz zdecydować się w ramach jakiego programu zamierzasz ubiegać się o wizę. Do wyboru masz kilka programów. My w dalszej części naszego artykułu opowiemy ci na o trzech najpopularniejszych: Canadian Experience Class, Federal Skilled Worker oraz Federal Skilled Trades Program.

mewy latające nad flagą Kanady

Na czym polega program Canadian Experience Class?

Jest to program przeznaczony dla osób, które ukończyły określony w wymaganiach, typ kształcenia policealnego i posiadają minimum roczny staż pracy na cały etat w Kanadzie.
Z tego programu mogą skorzystać również osoby, które nie ukończyły odpowiedniej szkoły ale za to mogą się pochwalić minimum 2-letnim stażem pracy w Kanadzie.

Osoby ubiegające się o pobyt w ramach tego programu muszą biegle mówić w jednym
z urzędowych języków Kanady oraz przekonać urzędników wydających zezwolenie, że ich pobyt wpłynie pozytywnie na gospodarkę kanadyjską. Wniosek o przyznanie wizy w ramach tego programu należy złożyć jeszcze pracując lub w ciągu roku od zakończenia pracy.

Dla kogo przeznaczony jest program Federal Skilled Worker?

Program skierowany jest dla osób, które posiadają minimum roczne doświadczenie zawodowe na jednym stanowisku pracy, zdobyte w trakcie płatnej pracy. Nieodpłatne staże
i praca woluntarystyczna się nie liczą! Doświadczenie to musi być zdobyte w ciągu ostatnich
10 lat. Dłuższa przerwa w pracy dyskwalifikuje kandydata.

Jednak nie zamyka mu to całkowicie drogi do wizy. Może on ubiegać się o pobyt w ramach innego programu. Osoby, które chcą skorzystać z tego programu muszą również posiadać odpowiednie wykształcenie. W tym celu muszą albo skończyć studia w Kanadzie, albo otrzymać ECA (Education Credential Assenstment), czyli dokument potwierdzający, że jego wykształcenie jest w Kanadzie akceptowane.

Kto może ubiegać się o wizę w ramach programu Federal Skilled Trades Program?

To program, dla osób, które nie posiadają odpowiedniego wykształcenia. Nie jest ono bowiem
w tym programie wymagane. Tutaj ważne jest doświadczenie zawodowe. Musi być ono przynajmniej 5-letnie, w tym minimum 2-letnie w zawodzie, na które chcesz aplikować.

To dobry sposób na emigrację dla pracowników technicznych np. elektryków, czy stolarzy. Aby dostać się do tego programu musisz mieć również ważną ofertę pracy, złożoną przez kanadyjskiego pracodawcę albo certyfikat z Provincial Trade Authority, który potwierdza twoje kwalifikacje.

0
0